KAJ JE PROPOLIS?

Propolis ali zadelavina je smolast čebelji proizvod, ki ima v čebeljem panju vlogo obrambne snovi. Čebele ga uporabljajo za premaz notranjih sten panja, popravilo satja, obdelavo vhoda panja, ter zadelovanje razpok oz. špranj v panju. Zaradi protibakterisjkih lastnosti, ga čebele uporabljajo tudi kot sredstvo za balzamiranje.

Propolis pridobivamo ob koncu medene paše, najboljšo in najčistejšo obliko pa čebelar pridobi s pomočjo mrežic ali krp, saj je vsebnost voska na ta način najnižja.

KAJ VSEBUJE?

Sestava propolisa delno varira med sezonami in lokacijami pridobivanja, vendar zaenkrat niso dokazali, da bi to signifikantno vplivalo na delovanje.

Propolis vsebuje flavonoide (antioksidativno delovanje), benzojsko kislino (antimikrobno delovanje), terpene, cvetni prah, vitamine (B1, B2, E, C), derivate benzaldehida in cimetne kisline, sterole, sladkorje, aminokisline, smole, voske, eterična olja.

KAKO PROPOLIS DELUJE?

Uporaba propolisa sega v čas antike in je zaradi pozitivnih učinkov na zdravje človeka zadnjih 30 let postala predmet intenzivnih kemijskih in farmakoloških raziskav.

Propolis dokazano deluje na bakterije (Streptococcus haemolyticus, Staphylococcus aureus, Salmonella Typhi, Salmonella Parathypi, Bacillus anthracis,..), viruse (Herpes simplex, Influenzae virus), proti glivicam oz. povzročiteljem kožnih bolezni (Candida albicans, Epidermophyton, Microsporum) oz. na okužbe, ki nastanejo pri zmanjšani imunski odpornosti organizma.

KAKO GA UPORABLJAMO?

Uporabljamo ga samostojno ali v kombinaciji z drugimi medenimi produkti v obliki mazil, alkoholnih tinktur in vodnih raztopin, emulzij, svečk, kot sredstvo za inhaliranje, žvečenje ali grgranje.

Zaradi vseh ugodnih učinkov velja propolis za enega najbolj uporabljenih čebeljih produktov, zlasti za zdravljenje ran, opeklin, vnetega žrela, grla, sluznice požiralnika, želodčnih razjed. Deluje protimikrobno, ter se uporablja kot sredstvo za bolezni ustne votline, zobne gnilobe in paradontoze.


HOLM PRODUKTI, ki vsebujejo propolis:

      

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?

Ker propolis povečuje protimikrobno delovanje antibiotikov (tretraciklin, penicilin) sočasna uporaba ni priporočljiva.

V primeru preobčutljivosti na propolis in čebelje produkte uporabo odsvetujemo.

Izdelek vsebuje etanol, zato ni primeren za otroke, nosečnice in doječe matere.