KAJ JE CVETNI PRAH?

Pelodno zrno oziroma zrno cvetnega prahu je okrogle ali jajčaste oblike in je značilno za vsako cvetno vrsto. Za čebele predstavlja cvetni prah glavni vir beljakovin, zato ga pridno nabirajo in z njim hranijo zalego. Pelod čebela vlaži s slino, nektarjem ali medom in ga valja v grudice, ter ga v panj prinese na zadnjih nogicah. Cvetni prah vsebuje snovi, ki so potrebne za hitro rast čebeljih ličink v satovju

KAJ CVETNI PRAH VSEBUJE?

Cvetni prah je vir beljakovin, med katerimi je kar 50% esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi vitamine in provitamine, minerale, maščobne kisline, ogljikove hidrate in encime.

30 g oz. 2 žlici cvetnega prahu dnevno pri odraslem zadosti potrebo po vnosu esencialnih amino kislin.

KAKO DELUJE?

Cvetni prah pri človeku spodbuja nastajanje rdečih in belih krvničk, hemoglobina, pomaga pri dvigu imunskega sistema, izboljša razpoloženje, ureja delovanje črevesja, pospešuje rast in prekrvavitev možganov. Deluje antioksidativno in preprečuje nastanek in razvoj bolezni.

Ima dokazano protimikrobno delovanje na salmonele, proteus in kolibacile, ter gonadotropni učinek (deluje na spolne žleze), zato ga uporabljamo pri težavah s prostato – preventivno ali kot dodatek pri terapiji.

KAKO GA PRIPRAVIMO?

Celulozna ovojnica okoli zrn cvetnega praha preprečuje absorbcijo hranil v organizem, zato vam svetujemo, da zrna cvetnega praha pred dodejanjem v smutije ali napitke najprej zmeljete, lahko pa jih čez noč namočite in zjutraj enostavno zaužijete samostojno ali s tekočino. Cvetni prah lahko zaužijete tudi z medom, ali pa v spletni trgovini kupite že pripravljeno mešanico Kremni med s cvetnim prahom.

HOLM PRODUKTI, ki vsebujejo cvetni prah:

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI?

Uživanje cvetnega prahu odsvetujemo, če ste preobčutljivi ali alergični na čebelje produkte.