Čebelji vosek je snov, ki jo izločajo čebele in jo uporabljajo za gradnjo šesterokotnega satja, v katerega skladiščijo med ali zalego. Je svetlečo bele barve (t.i. deviški vosek), vendar se s časom barva spremeni v rumeno oziroma barvo čreslovine. Če čebelar redno ne menja satja, postane po večih letih uporabe satje skoraj rjavo-črne barve in neprimerno za točenje medu. Vosek je za čebele zelo pomemben in za izdelavo satja žrtvujejo velike količine nektarja oz. medu, ki je za čebeljo družino energetska rezerva.

Za proizvodnjo 1 kilograma čebeljega voska potrebujejo čebele približno 8 kilogramov medu.

PRIMER DEVIŠKEGA VOSKA IN NEOPOREČNEGA MEDENEGA SATA IZ NAŠEGA PANJA

    

Čebelji vosek je sestavljen iz mešanice estrov, ogljikovih hidratov in maščobnih kislin. V nasprotju z drugimi olji in maščobami se ne izuši ali pokvari. V vodi se ne topi, se pa odlično meša z ostalimi materiali, zato je njegova uporaba zelo pogosta pri izdelavi mil in kozmetičnih pripravkov.

Na sobni temeraturi je čebelji vosek mehek in prožen, utekočini se s segrevanjem nad 62 C, na hladnem pa postane trd, krhek in drobljiv.

Ker čebelji vosek ohranja v sebi tudi vse negativne vplive iz okolice v njemu pa ostanejo tudi ostanki zdravil za zatiranje varoje ali drugih bolezni je zelo pomembno, da je vosek, ki je namenjen kozmetičnim pripravkom, notranji uporabi ali je v stiku s hrano ekološki. V tujini je regulativa glede zdravljenja čebeljih družin manj stroga kot v Sloveniji, kakor koli pa so pravila za ekološko certifikacijo zelo stroga, zato v naših produktih uporabljamo samo vosek in satne osnove iz certificiranih ekoloških čebelarstev.

Uporaba čebeljega voska je zelo široka. Lahko se uporabi za izdelavo sveč, skulptur, voščenih barvic, ušesnih svečk. Dodaja se ga v kozmetične pripravke (mazila, mila, kreme, etc.), iz njega izdelujemo APICOTKO, ali se ga uporablja notranje, za žvečenje, npr. ŽVEČKO ali kot odlično darilo, kot npr. DEVIŠKO SATJE Z MEDOM.

Skozi zgodovino se je večinoma uporabljal za impregnacijo krp za shranjevanje hrane in izdelavo sveč. Je dobro gorljiv in lahko vnetljiv. Sveče iz čebeljega voska dajejo čisto svetlobo brez dima, v nas zbudijo občutek toplote in domačnosti in oddajajo v prostor negativne ione, ki očistijo prostor. S prihodom parafinskih sveč na tržišče, je zaradi visokih cen čebelejega voska uporaba le teh upadla. Glede na to da je parafin stranski, odpadni produkt naftne industrije in so goreče sveče in njegove saje strupene, poleg tega pa še nadišavljene z umetnimi, sintetično pridobljenimi olji, se vse več ljudi ponovno odloča za naravne, ročno izdelane sveče iz čebeljega voska.

Sveče iz čebeljega voska dajejo čisto svetlobo brez dima, v nas zbudijo občutek toplote in domačnosti in oddajajo v prostor negativne ione, ki očistijo prostor.

HOLM PRODUKTI, ki vsebujejo čebelji vosek ali so narejeni iz čebeljega voska

 

Za podporo vsem aktivnostim čebelje družine so potrebni 4 naravni viri, in sicer voda, nektar, cvetni prah in propolis. Z zasaditvijo medovitih rastlin na vaših vrtovih in cvetličnih gredah pomagate čebelam do hrane. Več o medovitih rastlinah si lahko preberete tukaj.

Čebele same proizvajajo vosek, čebelji strup in matični mleček. Med, propolis in cvetni prah so rastlinskega izvora in ga nabirajo v naravi.” (The hive and the Honey Bee, 1992)